Praagse Burcht

Praagse burchtDe Praagse Burcht, ofwel de Praszký Hrad, is niet één burcht, maar een uniek architecturaal complex met onder andere een klooster, de Sint-Vituskathedraal en twee paleisvleugels. De bonte verzameling van torens, kerken, kastelen en tuinen is de kroon op de heuvel Vltava, aan de westelijke zijde van de Moldau, de rivier die dwars door Praag loopt. Op de helling onder de burcht kun je heerlijk wandelen door de vele tuinen en parken.

Geschiedenis

Het begon allemaal in de 9 e eeuw, toen de Praagse burcht werd gebouwd. Later, tijdens de 12 e en 13 e eeuw werd deze eerste versie versterkt en uitgebouwd en ontstond er een leefgemeenschap om de burcht. In 1257 verkreeg de Kleine Zijde, zoals de plaats nu genoemd werd, stadsrechten. Onder Koning Karel IV, die veel verbeteringen en projecten in Praag tot stand bracht, werd ook de burcht volledig gerenoveerd en uitgebreid. De Habsburgers breidden de burcht nog verder uit en kleedden het interieur aan in barokke en neoklassieke stijl.

Bekijk nu de beste Praag vakantie aanbiedingen

Veel later, na de Eerste Wereldoorlog, werd de burcht de hoofdzetel van de regering en vandaag de dag is het de officiële residentie van de president van de Tsjechische republiek.

Bezoek aan de Praagse Burcht

In de burcht is het net alsof je door een kleine stad loopt; er zijn verschillende straten en drie binnenpleinen die met mooie poorten met elkaar verbonden zijn. De Matthiaspoort, tussen het eerste en tweede binnenplein is een schitterend barok portaal. Op het tweede binnenplein bevindt zich een mooie fontein en de kapel van het Heilige Kruis. Aan de linkerkant bevindt zich een paleisvleugel met daarin museum met een collectie renaissance en barokke doeken. In de andere vleugel bevinden de kantoren van de president en deze zuilengang leidt naar de derde binnenplaats waar de Sint-Vituskathedraal is.

Verder kun je nog de Vladislavzaal in het koninklijk paleis bezichtigen, alsmede de Sint Jorisbasiliek en –klooster. In het klooster is nu een museum gevestigd. Ook een aantal torens in de Praagse burcht kunnen bezocht worden en verder mag je uiteraard het Gouden Straatje niet missen; een eeuwenoud klein steegje met pittoreske kleine huisjes. Naar verluid probeerden de alchemisten hier ooit metaal om te vormen tot goud.

Praagse burchtDe Praagse Burcht is dus enorm groot en er is werkelijk ontzettend veel te zien. Je kunt dan ook twee soorten toegangskaarten kopen; voor de lange of de korte route. De lange route duurt ongeveer 4 uur en kost CZK 350 (ong. €14) en de korte route kost CZK 250 (ong. €10). De tickets kun je op verschillende plaatsen in/bij de Burcht kopen. Alles is heel goed aangegeven dus hoef je niet lang te zoeken en raak je ook de weg niet kwijt.