Astronomisch Uurwerk

astronomisch uurwerk

De wereldberoemde klok in Praag

Het astronomisch uurwerk op het raadhuis op het Oude Stadsplein is wereldberoemd. Hij wordt vaak afgebeeld op kerstkaarten of in tijdschriften en is ook een belangrijke toeristische attractie. De klok is een ingenieus ontwerp uit de 15 e eeuw die niet alleen de tijd aangeeft maar ook de stand van de zon en maan en de sterrentijd!

De klok

Het oudste deel van de klok werd begin 15e eeuw gebouwd door Mikulas Kadan en Jan Ondrejuv, professoren astronomie en wiskunde aan de Karels Universiteit in Praag. De klok werd later geperfectioneerd door klokkenmaker Hanuš. Volgens de legende zouden de gemeenteraadsleden hem de ogen hebben laten uitsteken met een gloeiend zwaard, zodat hij nergens anders meer een Astronomisch klok kon bouwen. Andere onderdelen werden nog later toegevoegd, zoals de apostelen die elk heel uur uit een deurtje tevoorschijn komen; een prachtig schouwspel!

Bekijk nu de beste Praag vakantie aanbiedingen

astronomisch uurwerk

De dood op het astronomisch uurwerk

De Dood rinkelt dan met een bel waarna het deurtje boven hem opengaat en de 12 Apostelen verschijnen. Een haan kraait en de Ongelovige schudt ontkennend zijn hoofd, de Gierigaard heeft zijn blik gericht op een zak goud en de IJdelheid bewonderd zichzelf in een spiegel.

Onder de apostelen zie je de astronomische klok met de aarde als middelpunt van het universum. De klok geeft de rotatie van de zon en de maan rond de aarde aan, zoals dat toen algemeen aangenomen werd. Verder toont de klok ook de astronomische stand van de zon en de man. Onder de klok zie je de kalender met mooie symbolische afbeeldingen voor de maanden.

De wijzerplaat is behoorlijk ingewikkeld om te ontcijferen; het uurwerk bestaat uit drie draaiende schijven en drie wijzers en geeft maar liefst vijf soorten tijd aan:

De plaatselijke tijd van Praag

De ongelijke uren; een verdeling van 12 uren tussen de op- en ondergang van de zon

De Boheemse tijd; een verdeling van 24 uren die aangeeft hoe lang het nog duurt tot de zon onder gaat

De stand de zon in relatie tot de dierenriem

De sterrentijd

Mocht je na het bekijken van het uurwerk meer willen zien, dan kun je ook de toren van het raadhuis beklimmen!