Wenceslasplein

Wenceslasplein

Het Wenceslasplein bij nacht

In de veertiende eeuw werd het Wenceslasplein aangelegd als paardenmarkt maar het groeide in de loop der tijd uit tot dé boulevard van Praag. Vandaag de dag is het Wenceslasplein, met de winkels, hotels en restaurants, het kloppende commerciële hart van de Tsjechische hoofdstad.

Geschiedenis

Koning Karel IV heeft op veel plekken zijn stempel op Praag gedrukt. Zo vatte hij het plan om een nieuwe stad te creëren; Nové Město. Dat stadsdeel moest wel drie keer zo groot worden Staré Město, de oude stad. Er zouden chique brede lanen en grote pleinen komen. Het marktplein, een paardenmarkt, zou het hart van de stad vormen. Later, in de 19 e eeuw, kreeg de paardenmarkt een nieuwe naam; het Wenceslasplein. Sint Wenceslas was de patroonheilige van de Bohemen. In die tijd werd het plein ook vernieuwd en werden er statige huizen langs het plein gebouwd, waardoor het plein meer het uiterlijk van een boulevard kreeg.

Bekijk nu de beste Praag vakantie aanbiedingen

Het Wenceslasplein was het toneel van vele belangrijke historische gebeurtenissen en zou uiteindelijk het symbool van het Tsjechische verzet tegen het communisme worden. In 1918 werd hier de republiek uitgeroepen en veel recenter, in 1969 de betogingen tegen het communisme waarbij de studenten Jan Palach en Jan Zajíc zichzelf in brand staken en in 1989 de protestmars die zou leiden tot de Fluwelen Revolutie en de val van het communisme.

Wat is er te zien?

Wenceslasplein

Het Wenceslasplein

Het Wenceslasplein is een mooie plaats om te wandelen en winkelen en uit te gaan, maar er zijn ook een aantal bezienswaardigheden. Heuvelopwaarts ligt het Nationaal Museum, gevestigd in een prachtig monumentaal pand in neorenaissance stijl, een ontwerp van Josef Schultz. Voor het museum staat het monument van St. Wenceslas; een hertog uit de 10 e eeuw die het Christendom verspreidde, door zijn broer werd vermoord en uitgeroepen werd tot heilige. Even verderop, ook voor het museum, vind je een gedenkteken voor de bovengenoemde studenten Palach en Zajíc.

Als je over het Wenceslasplein loopt, moet je zeker ook de gebouwen bekijken. Veel ervan zijn schitterende art nouveau bouwwerken, zoals bijvoorbeeld Grand Hotel Evropa. Het hotel werd gebouwd tussen 1903 en 1906 en is uitgerust met een fraaie voorgevel met vergulde nimfen. Ook het Palác Lucerna (gebouwd tussen 1907 en 1921) is mooi om te zien. Het is een ontwerp van Vácslav Havel de opa van de Václav die later president zou worden. Ga zeker ook binnen kijken want daar bevindt zich een schitterend winkelcentrum; de Lucerna passage.