Oude stad

oude stad

Rondrit per paard door het oude gedeelte van de stad.

De Oude Stad, ofwel de Staré Město, is het oudste gedeelte van de stad en omvat een aantal prachtige bezienswaardigheden. De Staré Mestro is verbonden met de Malá Strana, de nieuwe stad, door middel van de Middeleeuwse Karelsbrug. Ga naar de Oude Stad en bezoek het statige Oude Stadsplein, bezichtig het raadhuis met de beroemde astronomische klok en wandel door de eeuwenoude straten met mooie bouwwerken uit verschillende architecturale perioden. Bezoek het kloppende hart van Praag en laat je betoveren!

Geschiedenis

De geschiedenis van de Oude Stad vindt zijn oorsprong in de 11e en 12e eeuw, toen er in het gebied tussen de Praagse burcht en het kasteel Vyšehrad, aan de oevers van de Moldau, een woongemeenschap ontstond. Zowel Duitse en Joodse koopmannen als Boheemse werklui en ambachtslieden vestigden zich hier. Wenceslas I kende het in 1230 stadsrechten toe en de stad breidde zich in de loop der tijd steeds verder uit en groeide uit tot het centrum van het gebied en uiteindelijk de stad Praag.

Bekijk nu de beste Praag vakantie aanbiedingen

Plein Oude Stad

Het Oude Stadsplein was ooit een marktplaats maar nu is het een statig plein waar je met mooi weer op een terrasje kunt zitten. Het plein wordt omzoomd met een aantal fraaie bouwwerken zoals het Raadhuis, de Týn kerk, de St. Nikolaaskerk en het Kinký paleis. Het Raadhuis staat vooral bekend om het Astronomische Uurwerk en de toren. De st. Nicolaaskerk is ook zeker de moeite waard om zowel van buiten als van binnen te bekijken. Het is een fraaie barokke kerk met een indrukwekkend mooi interieur.

De Týnkerk wordt herkend door zijn talloze torentjes en de Týnschool, een gotische zuilengang/bouwwerk die toegang geeft tot de kerk. Het Goltz-Kinskýpaleis heeft een schitterende rococo voorgevel.

Zuidkant van het plein

oude stadOok het zuidelijk deel van het plein omvat een paar prachtige huizen. Veel bouwwerkenzijn daar voorzien van elegante barokke, of renaissance gevels. Een mooi voorbeeld van architectuur in renaissancestijl is het Štorch huis met het schilderij van Sint Wenceslas en het huis ‘Aan de Stenen Tafel’ is weer een goed voorbeeld van barokke architectuur.