Karelsbrug

Karelsbrug

Karelsbrug bij nacht

Wat eeuwenlang de enige verbinding tussen de twee delen van Praag en daardoor ook een drukke verkeersader was, is nu een karakteristieke bezienswaardigheid. Als je niet op de Karelsbrug hebt gelopen, ben je niet echt in Praag geweest! Bewonder de talrijke heiligenbeelden waarmee de brug is opgesierd en snuffel tussen vele kraampjes waar je van alles kunt kopen, laat je portret schilderen en geniet van het mooie uitzicht op de stad.

Geschiedenis

Net iets ten zuiden van de Karelsbrug lag eerst een andere brug; de Judithbrug. De bouw van de Judithbrug werd voltooid in 1172 onder het bewind van Koning Vladislav II, maar ongeveer twee eeuwen later, in 1342, werd de brug verwoest door een grote overstroming van de rivier de Moldau. Koning Karel IV gaf daarom in 1357 opdracht tot de bouw van een nieuwe brug. Architect Parler, die ook bezig was met de bouw van de Sint Vituskathedraal, werd belast met dit project en ontwierp een brede stenen brug met 16 bogen waar wel 4 karren naast elkaar konden rijden. De brug was klaar in 1402 en zou tot 1742 de enige brug in Praag zijn.

Bekijk nu de beste Praag vakantie aanbiedingen

De brug heeft in de tijd een belangrijke rol gespeeld in geschiedenis van de stad; aan het einde van de Dertigjarige Oorlog, in 1648, werden de binnenvallende Zweden hier tegen gehouden en later in 1744 was het de plek waar de Pruisen werden verslagen.

Standbeelden

De standbeelden werden pas later geplaatst, in het begin stond er alleen maar een houten kruis op het midden van de brug, dat in de 17 e eeuw werd vervangen door een bronzen versie. Aan het eind van de 17 e eeuw werd ook het eerste standbeeld geplaatst; het beeld van St. Johannes van Nepomuk in 1638. Het beeld viel erg in de smaak en daarom werden er nog meer standbeelden neergezet tijdens het begin van de 18 e eeuw en later nog meer. Het laatste beeld werd in 1938 geplaatst en nu staan er wel 30 beeldengroepen op de brug. Sommige van die beelden zijn een creatie van bekende Boheemse beeldhouwers Ferdinand Brokoff en Matthias Braun.

Omdat veel van de beelden beschadigd raakten door weersomstandigheden en overstromingen, werden er replica’s neergezet. De originele beelden kun je bewonderen in het Lapidarium museum op het jaarbeurscomplex.