Munteenheid Tsjechie

Munteenheid Tsjechie

Munteenheid Tsjechie

De Koruna

Praag is als vakantiebestemming voor ons een zeer betaalbare stad. De Tsjechische hoofdstad is wel duurder dan de andere steden en dorpen, maar dat is eigenlijk wel logisch voor een stad die zo toeristisch is.

De munteenheid in Tsjechië is niet de Euro, ondanks dat het land deel uitmaakt van de Europese Unie, maar de Tsjechische Kroon, ofwel Koruna. De afkorting is CZK of Kč en de koers is erg stabiel; al jarenlang is 1 euro ongeveer gelijk aan 25 Koruna.

Bekijk nu de beste Praag vakantie aanbiedingen

Geld wisselen

Wil je in Praag je euro’s omwisselen voor Tsjechische kronen, dan is dat het voordeligst bij de banken. Waar de wisselkantoren veelal een koers van zo’n 9% rekenen, rekenen de banken slechts 3%. Je moet er dan wel rekening mee houden dat de banken beperkter zijn in hun openingstijden; van maandag tot en met vrijdag van 08.00-17.00 uur. De wisselkantoren daarentegen zijn vaak zelfs 24 uur geopend en je hoeft er minder lang in de rij te staan. Je kunt in ieder geval altijd terecht bij Bureau de Change in het centrum van de stad.

Tip; bewaar altijd je bewijsje. Hier wordt vaak naar gevraagd als je op het eind van je vakantie het overgebleven geld weer terug wilt wisselen.

Overige geldzaken

Overal in de stad staan pinautomaten waar je met je Visa card, Eurocard of Mastercard terecht kunt om te pinnen. Daarnaast kun je er bij talloze verkooppunten ook mee betalen. Daarnaast kun je ook steeds vaker terecht met je creditcard, vooral in de betere hotels en restaurants. Betaal je in een restaurant met je credit card, geef dan wel nog een fooi in contant geld, anders krijgt de restauranteigenaar je fooi!

Fooien

Voor een fooi is het overigens gebruikelijk een bedrag van tussen de 5 en 15 procent te hanteren. Te veel fooi is ook niet goed en wordt weer als een belediging opgevat.