St. Vituskathedraal

St. Vituskathedraal

De St. Vituskathedraal

De Sint Vituskathedraal troont hoog boven de stad uit en ligt ingeklemd in de Praagse Burcht. Het is de grootste en belangrijkste kathedraal van Tsjechiƫ, de bouw ervan duurde maar liefst 6 eeuwen lang en het is de plaats waar de Boheemse koningen werden getroond en begraven. In en om de kerk zijn er allerlei mooie en verassende bezienswaardigheden en hoogstwaarschijnlijk heb je aan een bezoek van een uurtje dan ook niet genoeg!!!

Geschiedenis

Ooit was op deze plaats een heidense tempel gevestigd, gewijd aan de god van de vruchtbaarheid, Svantovit. In opdracht van de hertog Wenceslas werd er daarom een Christelijke kerk in Romaanse stijl gebouwd en de kerk werd gewijd aan Sint Vitus. Later, in 1060, werd de kerk omgebouwd en uitgebreid tot een drieschepige basiliek.

Bekijk nu de beste Praag vakantie aanbiedingen

Echter, pas in 1344 werd met de bouw gestart van de huidige kathedraal. Praag werd toen namelijk een aartsbisdom en moest als zodanig ook een passende kathedraal krijgen. Koning Jan de Blinde gaf de opdracht tot de bouw ervan, maar hij stierf nog geen twee jaar later. Zijn opvolger, Koning Karel IV, die op veel plaatsen zijn stempel op Praag drukte, stelde bouwmeester Matthias van Atrecht aan om het project af te maken.

Ook Van Atrecht heeft de voltooiing van de kathedraal niet meer meegemaakt en toen hij stierf in 1352, nam Peter Parler de rol van bouwmeester over. Hij was beeldhouwer en houtsnijder maar hanteerde zijn eigen aparte stijl; Sondergotik. Parler voltooide de bouw van het koor, de Wenceslaskapel en het Gouden Portaal. Toen hij overleed namen zijn zonen de taak verder op zich en in 1399 werden de klokkentoren en het dwarsschip opgeleverd. Toen kwam er een kink in de kabel door de Hussietenoorlog en lag de bouw tijdelijk stil.

Pas in 1844 werd er een commissie opgesteld voor de voltooiing van het project en in 1873 werden de bouwwerkzaamheden hervat. Uiteindelijk werd de kerk pas in 1929 opgeleverd.

Het interieur en de buitenkant

St. VituskathedraalIn de kathedraal zijn er diverse hoogtepunten die je zeker moet zien; het koor met het brandgeschilderd glas, het Gouden Portaal, de Wenceslaskapel, de crypte, de kroonjuwelen in de schatkamer, de graftombes, de Sigismund klok en het Grapje van Peter Parler; hij verstopte in het zuidelijke koor een kibbelende man en vrouw, afgebeeld als kat en hond.

Openingstijden en toegang

Tijdens de zomermaanden (april tot okt) is de St. Vituskathedraal dagelijks geopend van 9 tot 17 uur, de overige maanden tot 16 uur. De toegang is gratis, maar er wordt slechts een beperkt aantal bezoekers tegelijk toegelaten, waardoor het kan zijn dat je even in de rij moet staan.