Joodse Wijk

Joodse wijkDe chique wijk Josefov ligt aan de noordkant van het Oude Stadsplein. Josefov was eeuwenlang het terrein van de Joodse gemeenschap van Praag en er staan dan ook maar liefst zes synagogen. Ooit was het een doolhof van smalle straatjes en steegjes met kleine huisjes, maar de Joden boerden goed en er kwamen tijdens de negentiende eeuw steeds meer luxe huizenblokken met chique Art Nouveau gevels. Vandaag de dag zijn hier vooral luxe boetieks en exclusieve restaurants te vinden.

Geschiedenis

Joodse wijk Praag

Herdenkingsplaats in de Joodse wijk van Praag

Bekijk nu de beste Praag vakantie aanbiedingen

Hitler had de bedoeling om van deze wijk een museum te maken; het Exotisch Museum van een Uitgestorven Ras. Na de oorlog echter werd Josefov een herdenkingsplaats en bracht men er Joodse kunstschatten uit Bohemen en Centraal-Europa heen. De wijk trekt nu zo’n 100.000 bezoekers per jaar en is dus wel een Joods museum geworden, maar dan wel iets anders dan Hitler had bedacht. De Joodse wijk is nu is het vooral een herdenkingsplaats en toeristisch hoogtepunt!

Wat mag je niet missen?

De belangrijkste straat in de Joodse Wijk is Parízská. Het is een mooie, schaduwrijke laan die dwars door de wijk loopt tot aan de Cechuv brug over de rivier de Moldau. Het is een luxe winkelstraat met hippe cafés en bars, chique restaurants en dure winkels.

Heb je zin in een trendy avondje uit? Dan moet je beslist naar de smalle straatjes Dlouhá en Dusni, hier vind je gezellige bars, en trendy horecagelegenheden. Zo kun je bij Nostress in Dusni bijvoorbeeld eerst in stijl dineren en daarna kunst bekijken.

Andere hoogtepunten in de Joodse wijk zijn de synagogen en dan vooral de schitterende 19e-eeuwse Spaanse Synagoge en de Oud-Nieuw Synagoge welke uit 1270 stamt en de oudste synagoge van Europa is. Ook een bezoek aan de Joodse begraafplaats is erg indrukwekkend.

Kortom, je verblijf in Praag is niet compleet zonder een bezoek aan de Joodse wijk!