Openbaar vervoer Praag

Openbaar vervoer PraagEén van de grote pluspunten van een vakantie in Praag is het uitstekend geregelde openbaar vervoer. Het is erg makkelijk om je binnen de stad te verplaatsen, hetzij met bus, tram of metro, maar ook de taxi is een prima alternatief en zelfs het kabelbaantje naar de top van de Petrinheuvel maakt deel uit van dit goed geoliede systeem. Ook ’s-nachts is vervoer geen probleem, want het openbaar vervoer blijft in Praag gewoon operationeel met trams die elk kwartier rijden en nachtbussen elk half uur.

Binnen het centrum van Praag kun je je snel en efficiënt verplaatsen door gebruik te maken van de tram en metro. De bussen rijden ook naar de buitenwijken van de Tsjechische hoofdstad.

Bekijk nu de beste Praag vakantie aanbiedingen

Metro Praag

Openbaar vervoer praag

Metro van Praag

Tussen vijf uur ’s-morgens en middernacht kun je gebruik maken van de metro. Je hoeft nooit lang te wachten want er rijdt elke 4 tot 10 minuten een metro en tijdens de spits zelfs elke 3 à 4 minuten. Drie metrolijnen, lijn A, B en C, brengen je naar elke plek in de stad. Op elk station hangt een overzichtelijke kaart zodat je makkelijk kunt zien welke verbinding het handigst is en waar je eventueel moet overstappen. Dit laatste kan op drie stations waar 2 metrolijnen kruisen:

Station Můstek; aan de zuidkant van het Wenceslasplein – lijn A en B

Station Muzeum; aan de noordkant van het Wenceslasplein – lijn A en C

Station Florenc; hier is ook het hoofdbusstation gevestigd – lijn B en C

Vervoersbewijzen

Voor de metro, bus, tram en kabelbaan heb je maar 1 vervoersbewijs nodig. Afhankelijk van je plannen voor de dag kun kiezen voor de juiste soort:

75 Min. overdag of 90 min avond/weekend; CZK 32 (= ong. € 1,5)

Dagkaart CZK 110 (ong. €4,5)

3 Dagenkaart CZK330 (ong. €13,5)

Zolang je kaartje geldig is, mag je onbeperkt reizen en overstappen. Er zijn diverse verkooppunten voor de kaartjes; bij kiosken, bij automaten op straat, sommige winkels, hotels en reisbureaus. Het is ook mogelijk om rechtstreeks in de bus, tram of metro je kaartje te kopen, maar dan moet je wel een bijbetaling doen.

Tip ; voor een stedentrip of korte vakantie is het aan te raden de Prague Pass aan te schaffen! Deze kost CZK 1020 (ong. €42) en biedt 72 uur onbeperkt toegang tot het openbaar vervoer, gratis toegang tot diverse bezienswaardigheden, rondleidingen en een aantal aantrekkelijke kortingen!