Gouden Straatje

Gouden straat

De gouden straat in Praag

Het Gouden Straatje, ook wel het Goudmakersstraatje genoemd, is een schilderachtig, smal straatje aan de binnenzijde van de noordelijke muur van het paleizencomplex de Praagse Burcht. De huisjes werden ooit gebouwd voor de kasteelwachten en het eeuwenoude steegje zou in de 17 e eeuw de plaats zijn waar de alchemisten goud probeerden te maken.

In de loop van de 19e eeuw raakte het gouden straatje een beetje in verval en namen de kunstenaars en excentriekelingen er hun intrek. In de vijftiger jaren van de vorige eeuw werden ze echter door de communisten hun huis uit gezet. De wereldberoemde schrijven Franz Kafka heeft er ook korte tijd gewoond, op nummer 22.

Bekijk nu de beste Praag vakantie aanbiedingen

Hoewel het tegenwoordig een ├ęchte toeristische trekpleister is, is het toch er leuk om door het straatje te wandelen met de kleine, samengepakte, gekleurde huisjes en de souvenirwinkeltjes.

Wandelen door het Gouden Straatje

Als je een excursie maakt naar de Praagse Burcht, dan moet je ook zeker het Gouden Straatje gaan bekijken. Het heeft hetzelfde knusse karakter als Volendam. De ligging, zo onder de beschermende schaduw van de stadsmuren, geeft het geheel iets sprookjesachtigs.

Plan je wandeling door het straatje als het even kan aan het eind van de dag in de avonduurtjes. De straat wordt dan gezellig verlicht en dat geeft de huisjes een gouden gloed. De talrijke winkeltjes dragen bij aan het kneuterige sfeertje. Begin vorige eeuw woonde de Tsjechische schrijver en dichter Frans Kafka in het huisje op nummer 22 en naar verluidt schreef hij zijn roman Das Schloss hier. Het voormalige huis van de Duitstalige schrijver is nu een museum en boekenwinkel.

Nummer 24 is ook interessant. Beklim de trap in huisje om de verdedigingswal te bezoeken; de lange gang hangt aan beide kanten vol met houten schilden, harnassen en lansen en brengt je naar de martelkamer waar je met afschuw de folterwerktuigen kunt bekijken. Als je aan de andere kant van de gang naar buiten gaat kun je kruisboogschieten.

Gouden straat

Portret van de gouden straat